maanantai 9. heinäkuuta 2012

Tehdään omia kuvia



Katkelma. N. 1904. Öljy kankaalle. 32 x 35 cm. Villa Gyllenberg / Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö.

Viettäkäämme ainakin yksi kesälomapäivä kuvataiteen parissa! (Tämä kirjoitus ei ole varsinaisesti asukasyhdistysasiaa, vaan on ennemminkin omaan työhöni liittyvää)

Linkit: Tutustu Helene Schjerfbeckin taiteeseen, parhaillaan (kesällä 2012) Helene Schjerbeckin taideteoksiin voi tutustua ainakin täällä Vaasassa, Helsingissä ja Tammisaaressa.

Ateneumin taidemuseo  Helene Schjerfbeck 1.6. - 14.10.2012

Pohjanmaan museo Helene Schjerfbeck ja hänen aikansa, 25.5 -23.9.2012

Tammisaaren museokeskus Helene Schjerfbeckin elämä ja taide
Uusi pysyvä näyttely pohjakerroksessa on avattu! Avoinna ti-su 11-17
Helene Schjerfbeckin sielunsisaret Tutustu myös kesänäyttelyymme museohallissa.
Avoinna 27.4-14.10.2012, ti-su 11-17

Vandra med Helene YouTube video, 3 min 21 s


Helene Schjerfbeckin syntymän 150-vuotispäivän kunniaksi (10.7.2012) voi meistä jokainen hetkeksi unohtaa, ilman syyllisyyden tunnetta, koko muun maailman, ja keskittyä vain itseensä, omaan minään.

Oman kuvan, kasvokuvan tekeminen itsestään on terapeuttinen elämys. Ja jos siitä tulee tapa, aika ajoin toistuva kokemus, voidaan puhua jopa parantavista, henkisistä prosesseista.

Tähän kannattaa uskaltautua, mitä nuorempana sitä parempi. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä.

Tuleeko kuvista Sinun näköisiä on toissijainen seikka. Piirrokset, maalaukset, jotka saat tehtyä, on hyvä aina säästää. Vuosien kuluttua ne alkavat kiinnostaa Sinua itseäsikin aina vaan enemmän. Tämä on yksi mahdollinen ja hyvä tie etsiä ja löytää omaa ainutlaatuista persoonallista tyyliä tehdä kuvaa, taidetta.

Taitelijat ovat tehneet omia kuviaan pääasiassa peilejä apuna käyttäen. Sinäkin voit tehdä niin, tai sitten seuraavasti: (kuviksen harjoitustehtävä, joka sopii kaikenikäisille)

Kuvaa itsesi digikameralla, tai pyydä ystävääsi ottamaan sinusta useampi kuva.

Rajaa ja muokkaa kuvatiedostaja haluamallasi tavalla.

Tulosta osasuurennoksia kasvoistasi, silmistä (useimmilla meillä silmät näyttävät olevan ”eriparia”), nenästä, suusta, huulista, korvista jne.

Luonnostele
piirtäen tai maalaten kasvojesi yksityiskohtia, mielellään ainakin ensin luonnollista kokoa suurempaan kokoon.

Tämän jälkeen oma kasvokuvasi syntyy luonnosteluvaiheen jälkeen helposti. Älä turhaan pitäydy valokuvan mukaisessa päänasennossa ja ilmeessä, vaan salli kuvallesi täysi vapaus olla ”oma itsensä”. Kuvaan tulee näin mukaan jotain ennalta arvaamatonta, tekemisen myötä syntyvää, Sinusta esiin haluavaa sisäistä maailmaa, muotoja, värejä, tunteita…

Välineet ja tarvikkeet: Tämä harjoitus voidaan tehdä niillä kynillä ym. väreillä, jotka ovat käytössäsi. Käytä mielellään ainakin aluksi niitä paperilaatuja joihin olet jo tottunut. Välineet ja materiaalit eivät saa viedä huomiotasi. Kun huomaat tarvitsevasi uudenlaisia haasteita, on oikea aika tehdä hankintoja, ja uskaltautua kokeilemaan jotain uutta.

Töiden säilytys: Mieti mikä on sinulle parhaiten sopiva tapa pitää kotisi / työtilasi ns. järjestyksessä. Uskallan väittää, että järjestys on mahdollista ja jopa suositeltavaa. Älä arkaile hankkia sopivia kansioita, laatikoita jne. kuvataideharrastuksesi edetessä. Työsi ansaitsevat arvoisensa säilytyksen, kuljetukseen ja esille laittamiseen tarvittavat laadukkaat ratkaisut.

Signeeraa valmiit työsi: Hyvä tapa on työskentelyn päätteeksi laittaa signeeraus eli oma nimi / taiteilijanimi, sekä vuosiluku / päiväys kuvan (ala)reunaan. Tämä kertoo myös meille muille, että työsi on valmis.

Ps. Pohjanmaan museollakin on mahdollista taiteilla 10.7.2012. Katso tarkemmin heidän nettisivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...