keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Hallinto-oikeus on puhunut


Vaasan hallinto-oikeus on 14.3.2013 antanut tuomionsa eli päätöksensä julki koskien Vaasan yleiskaavaa 2030. Asian uutisoivat myös paikalliset sanomalehdet Pohjalainen (19.3.2013 ja 20.3.2013), Vasabladet (20.3.2013).

Kun arvioidaan oikeudesta saatuja päätöksiä, on syytä muistaa, ettei hallinto-oikeus ota enää kantaa itse asiaan, vaan siihen, onko ko. prosessi, tässä tapauksessa siis koko Vaasan yleiskaavan 2030 laatiminen, edennyt kaikin puolin laillisesti. Tästä syystä voi käydä kuten nyt, että samasta asiasta tehdyistä valituksista vain joku menee läpi, ja toisilla perusteilla tehdyt valitukset tulevat hylätyiksi, tai niitä ei oteta edes hallinto-oikeuden käsittelyyn.

Vaskiluodon Niemeläntien AK-merkinnät ja nykyisen leirintäalueen siirtäminen Topiclandian edustalle suunniteltuun keinosaareen ovat tästä hyvä esimerkki. Vaasan ympäristöseuran perustelut eivät riittäneet edes asian ottamiseen käsittelyyn, asukasyhdistyksemme perustelut asianosallisten kuulemismenettelyn puutteista riittivät asian pääsemiseksi käsittelyyn, vaikka kaupunki sitä vastineessaan vastustikin, mutta lopputulos oli kuitenkin myös meidän valituksen suhteen hylätyksi tuleminen. Sen sijaan Vaskiluodon ko. kohteiden suhteen tulosta tuottivat Kirsti ja Christer Sundbackin valitus, jossa perusteluna olivat riittämättömät / tekemättömät alueen luontoselvitykset.

Vaasan edellisen valtuuston 13.12.2011 hyväksymästä kokonaisyleiskaavasta tehtiin yhteensä siis 16 valitusta. Yksityisiä tahoja ja yhdistyksiä jätti valituksia yleiskaavan eri kohdista koskien kohteita eri puolilla Vaasaa. VKA ry jätti kaksi valitusta. Molemmat valituksemme otettiin oikeuden käsittelyyn, mutta käsittelyn tuloksena kumpikin niistä tuli hylätyksi.

On syytä vielä hieman kerrata mistä valitimme ja miksi.


















Kuva: AN

1. Vaadimme kaupunginvaltuuston päätöksen kumoamista siltä osin, kun se koskee Vaskiluodon alueella Niemeläntien varteen ja nykyisen leirintäalueen paikalle tehtyjä AK merkintöjä (asuinkerrostalojen alue), ja näiden merkintöjen tilalle V (virkistysalue) ja RL (leirintäalue) merkintöjä mahdollistamaan nykyisen metsäalueen säilymisen kokonaisuudessaan rakentamattomana ja leirintäalueen pysymisen nykyisellä paikallaan.


















Kuva: AN 29.7.2011

2. Vaadimme kaupunginvaltuuston päätöksen kumoamista siltä osin, kun se koskee nykyisen keskustan osayleisyleiskaava-aluetta, Keskusta Centrum YM/MM 08.11.95. Kokonaisyleiskaava tulee hyväksyä tältä osin ns. strategisena, oikeusvaikutuksettomana, ja pitää nykyinen voimassaoleva keskustan osayleiskaava oikeusvaikutteisena.

Jos haluat perehtyä perusteellisemmin koko tekstiin, niin yhdistyksemme valitukset perusteluineen ovat edelleen nähtävinä kokonaisuudessaan yhdistyksemme virallisilla nettisivuilla http://vkaicv.nettisivu.org/

Vaasan valtuuston 13.12.2011 hyväksymä kokonaisyleiskaava löytyy netistä TÄÄLTÄ

 Jos sinulle on epäselvää, mitä oikeusvaikutteinen yleiskaava merkitsee, ja mitä sen merkinnät tarkoittavat, niin tutustu Ympäristöministeriön oppaaseen  yleiskaavamekinnät ja -määräykset

Miksi asukasyhdistyksemme teki valitukset?

Jatkan tästä kirjoittelua lähi päivinä!

Kiitos ja onnittelut

Tässä vaiheessa on kuitenkin jo syytä esittää sekä kiitokset että onnittelut Kirsti ja Christer Sundbackille, heidän onnistuneen valituksen ansiosta nykyinen Vaskiluodon metsä säilynee ainakin toistaiseksi, samoin leirintäalue nykyisellä paikallaan. Tähän haluan nyt uskoa ja luottaa.

Aimo Nyberg, VKA ry:n pj.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...