maanantai 8. heinäkuuta 2013

Vapaudenpatsaalla 9.7.2013 juhlat




Kuva: AN. 8.7.2013 Vaasan torilla tänään. Tässä valmistaudutaan jo seuraavaan tapahtumaan, eli rantalentopallo kisan peleihin, joista osa pelataan Vaasan Kauppatorilla.

Viikonlopun nuorten jalkapalloturnauksen torikenttää puretaan kiireellä pois. Myös eurooppalainen ruokatori on pakannut myyntikojunsa sekä tuotteensa autoihinsa, ja jatkanut kiertuettaan jo eteenpäin. Merenkurkun Markkinatkin tulivat ja menivät.

Eli tapahtumia on torilla riittänyt.

Huomenna tiistaina 9.7.2013 vietetään Vaasan torilla Suomen Vapaudenpatsaan 75-vuotisjuhlia kello 12 alkaen.



Kuva: AN. Milloin olet viimeksi katsellut Suomen Vapaudenpatsasta, tutkinut sen aiheita ja yksityiskohtia?

Mitä patsaat kertovat?

Käyn 9. luokan valinnaisen kuvataideryhmän kanssa joka kevät toukokuussa eli kurssin lopussa Suomen Vapaudenpatsaalla.

Tämän päivän oppilaat tietävät valitettavan vähän tästä yhdestä koko Suomen merkittävämmästä patsaasta. Ei tiedetä muistomerkin merkityksestä, ei sen tekijöistä eikä hankkeen rahoittajista, toteuttajista juurikaan mitään. Suomen Vapaudenpatsaan jalustan reliefien ja itse patsaan kuvakieli ei myöskään aukene enää tämän päivän kävelytorilla aikaa viettäville, patsaan juurella istuskeleville nuorille, ja tuskin ohi kulkeville turisteillekaan.

Perusvaasalaisiksi itsensä tunteville Vapaudenpatsaan isänmaallinen merkitys on uskoakseni kohtuullisen hyvin selvillä. Valtakunnallisesti tämä Vaasassa sijaitseva Suomen Vapaudenpatsas on myös jäänyt ilmeisen vähälle huomiolle. Tilannetta olisi syytä parantaa. Oivallinen ajankohta tähän on itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlat. Valmisteluihin on juuri sopivasti aikaa, mutta toimet on kyllä syytä aloittaa heti.

Vaasan patsaat ja opetussuunnitelmat

Suomen Vapaudenpatsaasta puhutaan Vaasan kouluissa alakoulun kotiseutuopissa, yläkoulussa yleisen Suomen historian opetuksen yhteydessä, ja tietenkin myös kuvataiteen opetuksessa. Minulla Vaasan patsaat, ja niistä tärkeimpänä Vapaudenpatsas Vaasan Kauppatorilla, tulee käsitellyksi sekä 7. luokan kaikille yhteisessä eli koko ikäluokalle pakollisessa kuviksessa, sekä 9. luokan valinnaisella kuviksen kurssilla. Valinnaista kuvista on koulumme noin 140 ysiluokkalaisen joukosta noin 20 oppilaalla. Ei siis kovin monella.

Yhdeksäsluokkalaiset kuvisopiskelijat saavat aivan peruskouluopintojensa lopussa vielä teemaksi – vapauden – mitä se sinulle merkitsee? Heidän peruskouluopinnot ovat päättymässä, ja edessä on ainakin osittain omiin vapaisiin valintoihin perustuva jatko-opintojen vaihe, ja myös tuleva työelämä muutaman vuoden sisällä. Tässä vaiheessa on siis oivallinen vaihe viimeistään ymmärtää mistä olemme tulossa, ja minne olemme matkalla. Suomen Vapaudenpatsas Vaasan torilla on hieno kohde päättää kuvataiteen opinnot peruskoulussa.

Ennen vierailua torilla olemme koulussa edellisillä viikoilla jo tehneet kollaaseja, kuten ”Goodbye peruskoulu” -aiheisen kuva- ja tekstikoosteen, ja sen jälkeen miettineet kirjoittamalla ja kuvallisin keinoin vapauden moninaisia muotoja. Jotkut kirjoittivat aiheesta jopa aforismeja, runoja, tanssikoreografiankin olen vuosien saatossa saanut nähdä… Vapauden teema inspiroi aina – takuuvarmasti.

Uskaliaammat jopa esittävät näitä tuotoksiaan Vapaudenpatsaan ympärillä.

Kertaamme myös paikan päällä, eli patsasta kiertelemällä, Suomen ja Vaasan historiaa, kerrotaan patsaan vaiheita 75-vuoden ajalta.

Hyvin mielenkiintoista on tutkia jalustan symboleja, keskustella niiden merkityksistä.

Perinteisiimme on kuulunut myös viimeisen ryhmän yhteiskuvan ottaminen patsaan juurella.



Kuva: AN. Ylätorin puolell: Laki, eli mies käsissään miekka ja kilpi.

Muut Suomen Vapaudenpatsaan jalustan reliefit:

- Hovioikeudenpuistikon puolella: Kenraali Mannerheim armeijansa edessä
- Alatorin puolella: Tulevaisuus, äiti lapsineen
- Alatorin puolella: Työ, mies käsissään viljalyhde ja sirppi
- Ylätorin puolella: Uskonto, nainen kääntyneenä kirkkoon päin

Suomen Vapaudenpatsas on kokonaisuudessaan, siis jalustoineen noin 14 m korkea. Lakkia päänsä päällä heiluttava sotilas (armeijan merkkikieltä, tarkoittaa, että alueella ei ole vihollisia) on 6 metrin korkuinen, eli melkoisen suuri pronssiveistos. Toinen, takana oleva haavoittunut sotilas on usein jäänyt katseluissa vähemmälle huomiolle, mutta hänenkin roolinsa kokonaisuudessa on hyvin oleellinen.

Suomen Vapaudenpatsasta kannattaa jäädä katsomaan ja lukemaan. Jokainen peilaa näkemäänsä omiin elämänkokemuksiinsa, yhtä ainutta ja oikeaa tulkintaa tuskin kukaan nykypäivänä olettaa olevan olemassakaan.

Tässä vielä muutama kuva itse juhlista 9.7.2013

















Kuvat: AN. Suomen Vapaudenpatsaalla 9.7.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...