keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Kyse on näistä maisemista

Laitan tähän KAUPUNKIBLOGIIMME linkin ja kuvan, jossa on merkittynä alueita Vaasan saaristosta ja mm. Pohjanmaan jokilaaksoista.

Ko. alueille on nyt valmistunut ELY:n ehdotukset valtakunnallisesti arvokkaista maisema-alueista. Alueiden asukkaiden ja myös kesämökkejä siellä omistavien on mahdollista nyt perehtyä asiaan, ja halutessaan olla yhteyksissä asiaa hoitaviin virkamiehiin.


Ehdotus valtakunnallisesti arvokkaista maisema-alueista on kuultavana (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus)

Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitys on valmis ja Ympäristöministeriön valmistelema ehdotus on kuultavana 18.1.-19.2.2016

Linkki tiedotteeseen:
http://www.ely-keskus.fi/web/ely/-/ehdotus-valtakunnallisesti-arvokkaista-maisema-alueista-on-kuultavana-etela-pohjanmaan-ely-keskus-#.Vp-g7lnhqDs


Kuvia Vaasan saaristosta

Yllä oleva viranomaistiedote sai minut etsimään esiin kirjahyllystäni kohta jo 30-vuotta vanhat kirjat:

Vaasan saaristo – Vasa skärgård, osat 1 ja 2.
Toimittaja: Tapio Osala,
Lay-out Hans Hästbacka.
Painettu: 1. osa v. 1987 ja 2. osa v. 1988.

Kirjat ovat melkoinen tietopaketti, ja nyt voi kai jo sanoa, -myös menneen ajan dokumentteja.

Nyt saaristossa kesiä viettävät ehkä sanovat, ettei siellä mikään ole muuttunut, eikä muutu. Voi olla näinkin.

Näihin kahteen kirjaan on valtavan faktamäärän lisäksi saatu mahtumaan runsaasti valokuvia.
Todella monelta erittäin hyvältä valokuvaajalta: Gunnar Backman, Mikael Herrgård, Hans Hästbacka, Jukka Kankaanpää, Seppo Keränen, Seppo Lammi, Eero Murtomäki, Ismo Nuuja, Pentti Paschinsky, Mika Putro, Asko Salmi, Pertti Sevola, Johan Ulfvens.

Useammaltakin edellä mainitulta on kuluneiden vuosikymmenten aikana ilmestynyt jopa valokuvakirjoja. Kuvaaminen on jatkunut, kenties paremmilla laitteilla, ja elämänkokemuksen kartuttamana. Ehkä samoilla paikoilla, saarilla, luodoilla, vesillä ja maalla, jopa vuodesta toiseen.

Kertovatko valokuvaajien kuvat tapahtuneesta muutoksesta? Olisi mielenkiintoista saada nähdä tällaisia kuvasarjoja. Mitä on tapahtunut ihmisille, rakennuksille, miten maankohoaminen näkyy jne.

Yhden muutoksen olen ilokseni saanut nähdä sekä valokuvissa, että ihan omin silmin.
30-v. sitten merikotkia oli hyvin vähän. Tästä kerrotaan myös Vaasan Saaristo -kirjassa.
Nyt, tammikuussa v. 2016 merikotka on yleistynyt niin, että sen näkee hyvinkin helpolla lähes jokaisella Raippaluotoon tehtävällä lintujen ”bongausretkellä”. Murtomäen ja kumppaneiden käynnistämät ruokinnat ym. toimet ovat olleet uskomattoman hienoa työtä saaristomaisemamme puolesta!

Arvoisat kuvaajat, niin kaikki harrastajat kuin ammattilaisetkin. Selatkaa vanhoja arkistojanne, ja ryhtykää toimeen! Esitelkää meille uteliaille Vaasan saaristoa – ennen ja nyt!




6.5.2014. Kuvassa vaasalaisia ja pärnulaisia oppilaita tutustumassa Merenkurkun maailmanperintökohteeseen.

Alueella on hienoja vaellusreittejä. Erinomainen idea olisi kuvata näitä reittejä, vaikka eri vuodenaikoina, ja erilaisissa sääolosuhteissa, ja laittaa sitten tällaisia kuvasarjoja nettiin kaikkien ihailtaviksi!

Uskon, että erityisesti vanhemmat ihmiset olisivat tällaisesta enemmän kuin kiitollisia. Oma liikkuminen vaativissa saaristo-olosuhteissa kun voi olla jo haastavaa puuhaa.

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...