perjantai 17. maaliskuuta 2017

Katupöly ja Vaasa


Kuva: AN, 14.4. 2012. Näitä koneita ja miehiä odotellessa.

Tuskainen vaihe taas alkamassa, nimittäin kevään sadekauden jälkeen  ovat sääennusteet pian kääntyessä aurinkoisiksi, lämpeneviksi päiviksi. Kevään tulo kaupungeissa ei ole pelkästään miellyttävää, ei ainakaan kaikille.

Valon ja lämpimän sään lisääntymisessä ei tietenkään ole valittamista, mutta ongelmaksi muodostuu ilmanlaatu. Siihen asti kunnes maaperä, puistonurmikot, puut, elävä luonto kaiken kaikkiaan herää uuteen kasvukauteen, mikään ei sido itseensä ilman pienhiukkasia, ja ne pyörivät tuulien mukana kaupunkien kaduilla ja pihoilla. Ilma, jota hengitämme, on ajoittain jotain muuta kuin toivoisimme sen olevan.

Ongelmia on Vaasassakin, valitettavasti varmaankin taas tänäkin keväänä. Oma kokemukseni jo vuosien ajalta on sellainen, että asunto-osakeyhtiöissä, ja yksityisillä pihoilla hiekanpoisto hoidetaan aikaisempia vuosia paremmin ja nopeammin. Vastuuntunto on kasvanut, kritiikki on purrut, eikä itse kehdata olla ns. heikoin lenkki.

Kaupungin katujen puhdistustoimet ovat myös massiiviset. Valtaisat katujen pesu- ja hiekanpoistoautojen kolonnat lähtevät liikkeelle, sitten kun työt päätetään aloittaa. Ennen Vappua ollaan jo pitkällä, mutta urakkaa riittää harmittavan pitkälle kesään.

Tämä massiivinen toimenpide aloitetaan, kun yöpakkaset loppuvat. Perustelu on vedenkäyttöön liittyvä, ja ymmärrettävä.

Aivan Vaasan keskustassa on erittäin paljon kaupungin omia virastoja, kouluja ym. kohteita. Yksityisisäkin kortteleita, rakennusten pihoja tietysti on. Keskustan leveät, tuuliset kadut ovat maaliskuun lopulta alkaen, ja erityisesti huhtikuussa joka puolella vaarallisen pölyäviä, epämiellyttäviä kulkea kävellen. Ongelmasta puhutaan vuodesta toiseen, eikä selkeää parannusta tunnu löytyvän sitten millään!

Konkreettinen ehdotus 

Miten olisi, voisiko kaupunki muuttaa toimintamalliaan siihen suuntaan, että suuroperaation ohella käytössä olisivat myös ns. ”nopean toiminnan joukot”, eräänlaiset itsenäiset solut, jotka pienemmällä kalustolla pörräisivät paikalle sopivalla pienkalustolla, juuri esim. Vaasanpuistikolla, ja keräisivät nopeasti päivittäin pois kaikkein akuutimmat ongelmakohdat. Nykyisin kun näille ei pahimmassa tapauksessa tee kukaan mitään kuukauteen!

Kantakaupungin asukasyhdistyksen pj:nä vetoan taas kaupunkiin. Yritetään onnistua tänä keväänä! Minullekin näitä valituksia katastrofaalisista hiekka/pölymääristä on tullut jo useana keväänä. Oikea osoite on toki kaupungin katujen kunnosta vastaava tekninen toimialayksikkö.

Siellä työnjohto ja hurjan työmäärän tekevät työntekijät ilman muuta ansaitsevat ensisijaisesti kannustusta ja kiitosta, - ajatellaan vaan tilannetta, että kaupungilla ei olisi rahaa eikä velvoitetta tällaista palvelua toteuttaa. Myös asiallinen, ja tarkka yksilöity tilanteen kommentointi on uskoakseni kaupungin virkamiehille ja heidän työporukoilleen tervetullutta.

Kaupungin verkkosivuilla toimivalla palautejärjestelmällä kuntalaiset voivat antaa palautetta kaikista Teknisen toimen palveluista suoraan asiantuntijalle.

https://www.vaasa.fi/tiedote/tekninen-toimi-sahkoistaa-kuntalaisten-palautejarjestelman

Vaasan ilmanlaatua NYT voit seurata valtakunnalliselta portaalilta

http://www.ilmanlaatu.fi/ilmanyt/nyt/ilmanyt.php

Kuva ja teksti: Aimo Nyberg

Tässä vielä ajankohtainen STT:n juttu. Se on julkaistu sanomalehti Pohjalaisessa 15.3. 2017.

Kevään katupöly voi aiheuttaa erilaisia oireita
STT, HELSINKI

Kevät tuo mukanaan katupölyn, joka voi aiheuttaa terveellekin ihmiselle ärsytysoireita, kuten flunssaa ja silmien kutinaa. Allergikon ja astmaatikon oireet voivat pahentua, kertoo Ilmatieteen laitos.
– Ilmanlaatu on valtaosassa Suomea hyvä, sanoo päivystävä meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta.

Hengitysliiton mukaan katupölyongelmat ovat pahimmillaan kuivalla säällä, kun tuuli ja liikennevirrat nostavat kaduille kertyneen pölyn ilmaan.

Katupöly ei ole pelkästään isojen kaupunkien ongelma, vaan korkeita hiukkaspitoisuuksia voi olla pienissäkin keskuksissa ja taajamissa, liitto huomauttaa.

– Katupöly huonontaa ilmanlaatua erityisesti sitten, kun lumi on sulanut kaduilta ja sää on tuulinen ja aurinkoinen, Kokko sanoo.

Katupöly koostuu Hengitysliiton mukaan hienoksi jauhautuneesta asfaltista ja hiekasta. Se sisältää myös nokihiukkasia sekä autojen renkaista ja moottorista irtoavaa materiaalia sekä maaperän mikrobeja.

Pölyssä on myös bakteereja, homeita ja pakokaasujen yhdisteitä. Kevätkaudella seassa on myös siitepölyä.

Katupölylle altistumista voi vähentää muun muassa välttämällä liikkumista pahimmilla ongelma-alueilla pölyaikaan. Vilkkaat kadut pölyävät eniten.

Hengitysliitto suosittelee hiukkassuodattimien asentamista tuloilmaventtiileihin. Lisäksi ikkunoihin voi asentaa pölysuodattimet.

Ilmanlaadun ollessa heikko hengitys- ja sydänsairauksista kärsivien ja allergisten ihmisten kannattaa pitää lääkkeet mukana ulkona liikuttaessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan katupöly voi aiheuttaa hengityselin- ja sydänoireita sekä lisääntynyttä tarvetta lääkitykselle.

Sisään hengitetty saastehiukkanen voi aiheuttaa keuhkoissa paikallisen tulehduksen, joka pahentaa hengityselinsairauksia. Tulehdus voi pahentaa myös sydänsairauksia, tutkimuksessa todetaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...