lauantai 15. huhtikuuta 2017

Vaskiluoto mielessäin 10/12

Veneily ja meri Vaskiluodossa


Kuva: AN, 11.4.2017. Veneiden kevätkunnostukset ovat vasta alkamassa. Veneet ovat vielä tiukasti pressujen alla suojassa.

Tämän 12 kk kestävän kirjoitussarjan jutut ja kuvat julkaisen jokaisen kuukauden 15. päivä.

Suunnitelma kuukausiteemoista:

Heinäkuun 15. päivä 2016 julkaistu: Vaskiluodon historiaa 1
Elokuun 15. päivä 2016 julkaistu: Vaskiluodon historiaa 2
Syyskuun 13. päivä 2016 julkaistu: Liikuntaa ja urheilua Vaskiluodossa
Lokakuun 14. päivä 2016 julkaistu: Vaskiluodon kaavoitus 1
Marraskuun 15. päivä 2016 julkaistu: Vaskiluodon kaavoitus 2
Joulukuun 15. päivä 2016 julkaistu: Vaskiluodon metsä
Tammikuun 15. päivä 2017 julkaistu: Vaskiluodon rakennukset 1
Helmikuun 15. päivä 2017 julkaistu: Vaskiluodon rakennukset 2
Maaliskuu 15. päivä 2017 julkaistu: Vaskiluodon satama
Huhtikuun 15. päivä 2017 julkaistu: Veneily ja meri Vaskiluodossa

Toukokuu 2017: Linnut ja Vaskiluoto
Kesäkuu 2017: Kasvit ja Vaskiluoto

Tule mukaan tekemään tätä kokonaisuutta, ollaan aktiivisia, annetaan arvoa omalle lähiympäristöllemme. Näkökulmat näissä Vaskiluoto mielessäin 1 – 12 blogikirjoituksissa ovat sen varassa, mitä aineistoja saadaan kasaan, eli löytyy kirjoista, netistä, vaasalaisten kotialbumeista jne. Henkilökohtaiset muistelut, tiedonsirpaleet, kaskut ym. ovat erittäin tervetulleita tuomaan tähän sarjaan inhimillistä otetta. Myös kaikenlaiset nettilinkit koskien Vaskiluotoa ovat tervetulleita!

Yhteydenotot: Aimo Nyberg, aimonyberg(at)gmail.com


Veneily ja meri Vaskiluodossa 

Ajankohta ei tämänkertaisen aiheen suhteen osunut ns. nappiin. Teen silti tämän blogikirjoituksen. Muutamia meriaiheisia kuvia laitan myös mukaan, - parempia saan kuvattua toivottavasti viimeistään kesällä.Teemaan on syytä palata uudestaan, kunhan kesäkausi saapuu, ja merellinen Vaasa näyttää parhaita puoliaan.

Veneilykausi, saareen meno on varmasti jo monien mielessä, sesonki on lähellä, mutta kuitenkin vielä niin kaukana. Monesti on niin, että valmistelut, suunnitelmien tekeminen, vuosittaiset kunnostus ym. työt ovat itse asiassa merkittävä osa koko projektia.

Meri on elementtinä ilman muuta kunnioitusta herättävä, eikä yksikään veneen kapteeni suhtaudu varusteiden kuntoon eikä omaan osaamiseensa, vastuuseensa, välinpitämättömästi. Merellä selviytyminen, merellä kulkeminen niin sisäsaaristossa kuin pidemmilläkin merimaileilla, jopa maailman meillä, on ilman muuta muokannut vaasalaisten ja saaristolaisten luonteenpiirteitä kautta vuosisatojen, heidän mielen ja sielun maisemiaan. Sisämaassa ja pienten järvien rannoilla asuvien on tätä uskoakseni vaikea ymmärtää.

Olen itse muualta tänne Vaasaan aikoinaan 35-vuotta sitten muuttanut. Olen työn perässä tänne tullut, olen siis junan tuoma, kuten sanotaan. Pois ei tee mieli lähteä, olenhan saanut täällä elää ja tehdä työtä, voisi sanoa koko elämäni ajan, lapsuutta ja opiskeluaikaa lukuun ottamatta. Saaristo ja meri ovat myös minulle oleellinen osa Vaasaa. Sanon tämän silti, vaikka omaa venettä ei meillä vaimoni kanssa olekaan. Erityisen paljon liikumme Raippaluodossa, - Merenkurkun maailmanperintökohteen ainutlaatuisuuden voi kokea myös liikkumalla alueella jalat turvallisesti maankamaralla. Toki aina veneretkille mukaan pääseminen on ehdottomasti hieno kokemus, silmiä ja mieltä avartava elämys. Liian usein ei näin tapahdu. Erilaisia saaristoristeilyjäkin on onneksi tarjolla!


Pääsiäisviikolla oli vielä kylmää 

Kuten tähän vuodenaikaan kuluukin, ja nimenomaan pääsiäisviikon säähän tuntuu aina kuuluvan, oli tänään tikkutiistaina ns."tyypillinen pitkäperjantain sää": kova matalapaine, räntää tuli taivaan täydeltä, harmaata kaikkialla, jopa omassa olemuksessa, - meinasi ottaa koville tämän jutun kasaaminenkin.


Kuva: AN. 11.4.2017. Vaskiluodon sillalta, liikkuvasta autosta, ikkunan läpi kuvattu fiiliskuva.



Kuvat: AN. 11.4.2017.Veneenomistajat odottavat sopivia kelejä, lämpötiloja jne. että pääsevät tarvittaviin kunnostustöihin. Monet viettävät lähiviikkoina kymmeniä työtunteja veneidensä kunnostuspuuhissa.




Kuvat: AN. 11.4. 2017. Kunnon kevätsäitä ei ole vielä saatu. Jäille ei ole enää menemistä, ja kelirikkoaika metsäteillä.



Kuvat: AN. 11.4.2017. Näillä keleillä on syytä palata kotiin. Toivottavasti rapainen kelirikkoaika päättyy pian, ja pääsiäisenä alkaa paistaa jo aurinko,

Silloin kevät etenee vauhdilla. Meri avautuu, jäät väistyvät, ja elämää, valo taas pääsee voitolle.

Vaskiluotoon, rantaviivalle, vesi- ja maaelementin rajapintaan palaan vielä vuoden mittaan. Toivon saavani uusia hyviä kuvia, - kun on oikea hetkti onnistua.



Otan mielelläni vastaan kaikenlaisia kuvia ym. aiheeseen liittyvää materiaalia, uutta tai vanhaa. Julkaisen sitä myös, jos saan luvan, joko nimellä tai ilman.

Kuva: Helmer Österbergin kokoelmat

Meri taustalla on ilmeisesti Eteläinen kaupungin selkä. Aikoinaan sekin on ollut ”suurempi” ylitettäväksi kuin nykyään. Sundomiin päästäkseen piti joko kiertää lahti maanteitä pitkin, tai sitten mennä veneellä yli. Näistäkin ajoista vanhemmilla vaasalaisilla on vielä monenlaisia muistoja tallella.



Kesäkautta odotellessa 

Surffaillaan netissä:

Vaasan Moottorivenekerho 
http://www.vmk-vaasa.fi/

- perustettu 1947
- 189 paikkaa ja noin 400 jäsentä

Vaasan Kanoottikerho ry
http://www.vkk-vkk.fi/

- jäsenmäärä 160
- Retki- ja virkistysmelontaa
- Tekniikka- ja turvallisuuskoulutusta

Vaasan merenkyntäjät ry
https://vaasanmerenkyntajat.fi/

- perustettu 1926
- 125 laituripaikkaa ja noin 300 jäsentä
- tenniskenttä

Wasa Segelförening
http://wasasegelforening.fi/

- perustettu 1878
- 180 laituripaikkaa ja 10 poijupaikkaa
- toimii myös Vaasan vierasvenesatamana

Kalastus 

Vaasan Urheilukalastajat ry - Vasa Sportfiskare rf (VUK-VSF)
http://www.vuk-vsf.com/

Katso: Vaasan kalapaikoista youtube video
http://www.vapaa-ajankalastaja.fi/kalapaikat/?svk=76565

Venealan liikkeitä Vaskiluodossa 

Vaskiluoto, Hydrolink Boat Center 
http://www.boatcenter.fi/homepage/huolto.php

Wasaline – tee merimatka Uumajaan!
https://www.wasaline.com/fi/


Kuva: Wasalinen sivuilta/lehdistölle


Luetaan meriaiheisia kirjoja



Vaasa ja meri -kirja on uskomattoman upea tietopaketti. Pari vuotta sitten julkaistu teos on Vaasa 400-piirin aikaansaannos, josta kaikille tekijöille kuluu valtaisa kiitos. Mukana näyttää olleen ainakin kaksi yhdistyksemme jäsentä!

Vaasa ja Meri, Välähdyksiä kaupungin elämästä 1880 – 1960, Vasa och havet, Glimtar ur livet i staden 1880 -1960, on kaksikielinen aarrearkku kaupunkimme merellisetä menneisyydestä kiinnostuneille. Kuvia on myös paljon, mutta ennen kaikkea hienolla tavalla kerrottuja faktoja ja dokumentteja. Tätä kirjaa lukee uteliaisuudella myös meikäläinen, vaikken ole kovinkaan monessa Merenkurkun yli liikennöivässä laivassa voinut matkustaa. Kirjassa on lueteltu kattavasti alueella matkustajaliikennettä hoitaneet yhtiöt ja myös niiden käytössä ollut kalusto.

Kirjan aiheita mm. merenkulku, kauppa, satamat, alukset, laivareitit, majakat, moottoritehtaat, haaksirikot, salakuljetus, hylkeenpyynti, huvilaelämä ja henkilökuvaukset. Teos sisältää runsaasti kuvamateriaalia ja lehtileikkeitä. Yhteensä 300 sivua.
Julkaisija: Scriptum


Vaasassa on suuri vanhojen valokuvien harrastajapiiri. Heille tämän kirjan anti on varmasti suuri ilo. Suosittelen kaikille tätä kirjaa.



Toinen klassikko on tässä


Vaasan Saaristo - Vasa Skärgård I-II 

Teoksen toimittaja, suunnittelija ja kustantaja Tapio Osala, 856 sivua. O&G Kustannus, 1987, 1988. Teos sisältää parikymmentä asiantuntija-artikkelia ja sitä on siteerattu ja lainattu lukuisissa yhteyksissä. Kaksiosainen kirja kertoo alueen luonnosta, merenkulusta, historiasta ja tilastofaktaa siis 80-luvun lopulle asti.


Loppuun vielä kuvia Vaskiluodosta mereltä päin 






Kuvat: AN. 12.4.2017. Eilisestä sää ei ole lämmennyt, mutta auringonpaistetta saatiin jo. Etelä-Pohjanmjaan Voima Oy /Vaskiluodon Voima Oy mereltä päin kuvattuna (Öjen, Öskatan). Kaksi alinta kuvaa on kuvattu Vaasan Kanoottikerhon rannasta.

Toukokuun aihe on Vaskiluoto ja linnut 



Kuvat: AN. 12.4.2017. Isokoskelo pariskunta ilta-auringossa Vaasan Kanoottikerhon edustalla. Naaraalla näyttää olevan erikoisen pörröinen pää. Oli kiva seurata kun se suki nokallaan töyhtöään komeaksi.


Kuukauden päästä tämän kirjoitussarjan toiseksi viimeisessä osassa pyrin kertomaan sanoin ja kuvin Vaskiluoto ja linnut -teemasta.

Otan kiitollisuudella vastaan erityisesti kuvamateriaalia. Ja bongausvinkkejä, jos jokin mielenkiintoinen laji on juuri saapunut maisemiin!

Käytettyjä lähteitä:

Netti, wikipedia
Edellä tekstissä esitellyt kaksi kirjaa,
sekä lisäksi: Livet i stenriket Kivien valtakunta, Hans Hästbacka, Schildts, 2008.

Lähteiden luotettavuus: Tekstien osalta luotettavuudessa olen pyrkinyt wikipedia tasoon, ts. asiatiedot olen tarkistanut niin hyvin kuin mahdollista. Jos kuitenkin virheitä löytyy, pyydän ystävällisesti saada niistä tiedon, ja korjaan puutteet uusilla päivityksillä. Kuvien osalta on huomioitava, että niiden kuvien osalta, joissa on mainittu kuvaajan nimi, kaikki oikeudet kuviin ja vastuut ovat kuvaajalla. Mukana on myös valokuvia, jotka on otettu netistä. Niiden osalta luotettavuus ja mahdollinen jatkokäyttö ovat kokonaan ja pelkästään jokaisen omalla vastuulla.

Jos sinulla on tarjottavana valokuvia, uusia tai vanhoja, tai muuta dokumentaarista tietoa Vaskiluodosta, niin nyt jos koskaan tuo ne mukaan tähän kirjoitussarjaan!

Kiittäen Aimo

Yhteystiedot aimonyberg(at)gmail.com

Kuvat (AN) ja teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...