maanantai 14. elokuuta 2017

Samoilla paikoilla, elokuu



Kuva: Reprokuvattu Rolf Holmin viime vuoden 2016 Vaasa TAIDEKALENTERISTA, elokuun kuva (Syksy Kirvesmiehenkadulla, maalaus on vuodelta 2012).

Tämän Samoilla paikoilla -kirjoitusarjan ideana on etsiä ja löytää kalenterikuvan tarkka paikka, ja ottaa ko. kohteesta kuukauden valokuva vuosimallia 2017.

Tällä kertaa ollaan Vaasan kaupunginosassa nimeltään Kapsäkki. Kortteli sijaitsee Vaasan keskustassa, kantakaupungissa. Se sijaitsee Asemakadun, Korsholmanpuistikon, Klemetinkadun ja Ajurinkadun rajaamalla alueella. Alue oli alun perin varattu kaikkein köyhimmille. Alue sai nimensä siitä, kun sinne muuttaneiden omaisuus mahtui matkalaukkuun eli kapsäkkiin.

Lainaus Vaasan ympäristöseuran sivulta kohdasta Vaasan seudun kulttuurikohteet

https://www.sll.fi/pohjanmaa/vaasa/vaasanluonto/kulttuuri 

Kapsäkki 8. kaupunginosassa 

Asemakatu-Korsholmanpuistikko-Klemetinkatu-Kirvesmiehenkatu. Asemakaava uuteen Nikolainkaupunkiin, C.A. Setterberg v.1854. Kaavoittamalle alueella rakennettiin 10 v. myöhemmin varattomien 1-2-huoneisia mökkejä, ns. moratupatyyppiä, pieni tupa, kamari ja eteinen. Osa taloista on purettu, mutta 2000-luvulla niitä on alettu myös kunnostaa. Varattomien aluetta alettiin kutsua "Kapsäkiksi", koska sinne muuttavien omaisuus sopi matkalaukkuun. Asuinalueesta 1862 tehdyn päätöksen mukaan uusia rakennuksia ei ole saanut rakentaa v:n 1866 jälkeen.

Lainaus päättyy



Kuvat: AN. 14.7.2017

Tämän kuukausittain etenevän kirjoitussarjan aloituskuva oli tässä blogissa tammikuun 7. päivän kohdalla. Kuukausittain on nyt edetty jo siis kahdeksan kuvaparin verran, eli yli puolen välin jo ollaan. Pyrin jatkamaan tätä samaan malliin läpi koko vuoden, eli aina sinne Suomen 100 v. juhlapäivään asti.

Juttujen julkaisupäivä on kuukauden 7. päivän tienoilla. Pienellä viiveellä mahdollisesti, kuten nyt elokuussa. Seuraa tätä blogia, - seuraavan jutun tähän sarjaan teen syyskuun ekalla viikolla. Katseensuunta on silloin kohti Vanhan Vaasan kirkon raunioita.

Kuvat ja kalenterikuvan reprokuvaus, teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...