torstai 5. lokakuuta 2017

C.A. SETTERBERG

Osoite: Kirkkopuistikon ja Kasarminkadun risteyksessä.

Paljastettu 5.10. 1996.







Kuvat: AN 8.7.2017

Lainaus: Kalevi Paakki, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, Vaasan kaupunki / päivitetty versio 2008.

C.A. Setterbergin muistomerkki 

Muistomerkki sijaitsee keskellä Kirkkopuistikkoa, Kirkkopuistikon ja Kasarminkadun risteyksessä. 

Muistomerkin tekijä on kuvanveistäjä Tea Helenelund, vaasalainen kuvanveistäjä. 

Monumentti on kolmiosainen ja kaikki osat ovat punagraniittia. 

Suurella jalustalla, jonka leveys on 285 cm, on kaksi erillistä osaa ja kolmas osa on hieman irrallaan.

Jalusta on länsipäädystään 185 cm leveä ja itäpäädystään 150 cm. Jalustan korkeus on 23 cm. 

Leveämmässä päädyssä on epäsymmetrisen suorakaiteen muotoinen taustaa kohden kohoava ja levenevä paasi, jossa on osa Setterbergin laatimasta uuden Vaasan asemakaavaluonnoksesta kiveen hakattuna. 

Jalustan kapeammassa päädyssä on epäsymmetrinen pylväs, jonka korkeus on 202 cm. Pylvään mitat alaosassa ovat: julkisivu 59 cm, oikea sivu 102 cm, vasen sivu 107 cm ja tausta 94 cm. Pylväs kapenee huippua kohti ja vastaavat mitat ovat: 54 cm, 85 cm, 89 cm ja tausta 82 cm. 

Pylvään yläosassa, vasemmalla puolella on kiveen hakattu teksti: 

C.A. SETTERBERG 1812 - 1871 

Pylvään päässä on pronssiin valettu rintakuva Setterbergistä. Rintakuvan korkeus on 60 cm. 

Kolmas osa on myös epäsymmetrinen suorakaide, joka seisoo pystyssä 15 cm:n etäisyydellä jalustasta. Paasi on alaosastaan 50 x 95 cm ja kapenee yläosaan tultaessa niin, että vastaavat mitat ovat 21 x 72 cm. Kiven etupinnassa on kaari-ikkunan kuva hakattuna. 

Teos on paljastettu 5.10.1996. 

Lainaus päättyy

Tutustu lisää C.A. Setterbergiin 

Vaasan kaupungin / Visit Vaasan sivuilla on hieno tietopaketti C.A. Setterbergistä

http://www.visitvaasa.fi/Documents/Setterberg_kaupunkikavely.pdf

Museovirasto: Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY

http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1709


Tunnistako Sinä nämä Setterbergin suunnittelemat rakennukset tämän päivän Vaasasta?


1.  



2.  


 3.



Kuvat: AN


Yhteenvetoa 


Kuva: AN 14.8.2012. Muistomerkki on Merenkurkun koulun edustalla. Kuva otettu Carl Axel Setterbergin 200 v. syntymäpäivänä. (syntyi 14. elokuuta 1812 Ruotsissa Bogsta Norrby, Södermanland)


Tähän loppuun vielä hyvä kertaus, lainaus Wikipediasta:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Carl_Axel_Setterberg


 ”Arkkitehdiksi Setterberg opiskeli Ruotsin kuninkaallisessa taideakatemiassa 1834 – 1841. Valmistuttuaan hänet nimitettiin Gävleborgin läänin rakennusmestariksi. Siellä hän ehti työskennellä 10 vuotta, kunnes kuuli Vaasan palosta ja kiinnostui jälleenrakentamisen tarjoamista mahdollisuuksista. Vaasassa (Nikolainkaupunki 1855 – 1917) olikin lääninarkkitehdin virka avoinna, johon Setterberg haki. Vuonna 1853 hänet nimitettiin virkaan määräaikaisena, tehtyään vaikutuksen kuvernööri Berndt Federleyyn. Virka vakinaistettiin vuonna 1855, kun Setterbergistä tuli Suomen suuriruhtinaskunnan kansalainen. Setterbergistä tuli myös Vaasan kaupunginarkkitehti vuonna 1854. 

Vaasan palon (1852) jälkeen Vaasa siirrettiin Klemetsön niemelle, noin 7 kilometriä luoteeseen vanhasta sijainnistaan, lähemmäksi meren rantaa. Kaupunginarkkitehtina Setterberg sai suunniteltavakseen uuden Vaasan (Nikolainkaupunki) asemakaavan. Siitä tuli moderni ruutuasemakaava, jossa otettiin huomioon paloturvallisuuden lisäksi myös edustavuus. Asemakaavassa kaupungin jakoivat osiin leveät puistokadut ja keskustan kortteleita jakoivat palokadut. Näin Setterberg pyrki minimoimaan uuden suurpalon mahdollisuuden. 

Setterbergin suunnittelemia rakennuksia ovat mm. Vaasan tullikamari 1856, A. A. Levónin talo (Vaasan höyrymyllyn konttorirakennus) 1861, Uusi hovioikeudentalo 1862, Vaasan kirkko (Pyhän kolminaisuuden kirkko) 1862, Raatihuone (myöhemmin ruotsalainen lyseo) 1864, Maaherrantalo 1865, Vaasan kruununmakasiini 1868. Näiden lisäksi Setterberg suunnitteli yli 150 yksityisrakennusta. Rakennusten määrä on mittava ja Setterbergillä oletetaankin olleen useita piirtäjiä alaisinaan. Tähän viittaa ainakin 12 piirustustaulua, jotka ovat löytyneet hänen jäämistöstään. Setterberg piirsi asemakaavan viiden puistikon varaan, jotka kulkivat kaupungin läpi pohjois-eteläsuunnassa ja itä-länsisuunnassa jakaen kaupungin kahdeksaan kaupunginosaan. Uusi Vaasa edustaa tyypillistä 1800-luvun puolivälin rakentamisihannetta, joka suosi viheralueita ja puistikkokatuja. Puistikot eivät ainoastaan kaunistaneet kaupunkia, mutta niiden tehtävänä oli myös erottaa eri kaupunginosat toisistaan ja estää mahdollisia tulipaloja leviämästä näiden välillä. 

Setterberg kuoli Vaasassa 7. tammikuuta 1871 pitkän sairauden jälkeen.”



Kuva AN


HUOM! OBS! 

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä. Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta C.A. Setterberg, muistomerkki netissä osoitteessa


Käy myös sivulla, seuraa ja tykkää

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Tätä sivua on päivitertty 5.8.2020


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...